Ounasjärven soutuvenetaksi toimii tänäkin kesänä iltaisin myös roskataksina: uisteluretkillä uisteluosuus unohtuu, kun roskat vetävät soutajaa puoleensa. Alkukesästä toiseen järvistä ja rannoilta löytyy paljon roskaa, kuten verkkoja, lasisia ja muoviosia juomapulloja, tölkkejä, verkon kohoja, muovisia reittimerkkejä, makeispakkausten kääröjä, muovipeitteitä ja -pusseja. Mikään virallinen taho ei näitä kerää pois. Jätteet eivät ole vain esteettinen haitta, vaan ne heikentävät ekosysteemien kuntoa ja lajien selviytymismahdollisuuksia monin tavoin.
Roskaantumisilmiö on sama, mikä maailman valtamerien elämää tukahduttaa. Kärkikymppiin valtamerien roskankeräystalkoissa ovat nousseet hyvin paljon samat asiat kuin omilla Ounasjärven keräysretkilläni: juomapulloja ja -tölkkejä, muovipusseja, tupakantumppeja. On arvioitu, että muovijätettä on merissä enemmän kuin kalaa vuoteen 2050 mennessä. Ongelman mittakaava on tietysti ihan eri merissä kuin Suomen sisävesissä. Mutta Ounasjärvestä kerätyt roskasäkit saavat silti miettimään: jos näin harvaan asuttu seutu tuottaa niin paljon roskaa vesistöihinsä, mitä mahdollisuuksia on pitää vedet puhtaina globaalisti?
Kansainvälisiä merten siivouspäiviä vietettiin 14-15.6. ympäri maapalloa Oceanic society:n toimesta. Fairplanet.org kirjoittaa: ”Such efforts not only highlight the urgent need to protect our coasts from escalating pollution but also reveal the significant impact our daily lives and the products we use have on the environment.”
Kyläyhdistys Hettalaiset ry järjesti yhdessä Eläkeliiton Enontekiön yhdistys ry:n ja Enontekiön kotiseutuyhdistys ry:n kanssa roskankeräyspäivän kylän rannoilla 6.6.2024. En ikävä kyllä itse päässyt mukaan tällä kertaa, mutta paikalla oli parisenkymmentä muuta hettalaista huolehtimassa lähiympäristöstämme. Ounasjärvi kiittää!